Black Friday tarjous -15% kaikki tuotteet. 29.11 – 8.12.2024 tehtyihin uusiin tilauksiin. HUOM! Itsenäisyyspäivän olemme suljettuna ja to 5.12 suljemme klo 15.

Mitä tulee huomioida takan ostossa?

Tämän päivän taloihin tehdään kevytrakenteisia kiertoilmatakkoja, joissa on hissiluukut ja tuli näkyy ainakin kahteen suuntaan tai sitten suositaan sisustuksellisia pieniä kaminoita, jotka ovat varustettu nykyaikaisella palotekniikalla ja modernilla muotoilulla.

Näissä takoissa on erityisesti kiinnitetty huomiota takkojen puhtaaseen palamiseen, mikä on tärkeä asia etenkin alueilla missä asuu paljon ihmisiä. Takkojen pienhiukkaspäästöt on saatu  kuriin palotekniikkaa kehittämällä.

”Puhtaasti palavat tuotteet tulevat meille Sveitsistä ja Norjasta, missä on tiukat ympäristövaatimukset tulisijoille ja olosuhteet luonnossa usein kovemmat kuin meillä täällä Suomessa”, Antti Kohonen Takkamestareista kertoo.

Takka vanhaan taloon

Vanhoihin taloihin rakennetaan paljon takkoja. Takan rakentaminen onnistuu lähes taloon kuin taloon, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa ja takka hormeineen on hyvin suunniteltu.

Monille on tullut eteen tilanne: vanhassa talossa on mukavaa, mutta jotain puuttuu. Takka!

Tulisijan rakentaminen vanhaan taloon vaatii taitoa ja hyvää suunnittelua. Aina se ei edes onnistu.

Takan rakentamisessa vanhaan taloon on lukuisia etuja. Puilla lämmittäminen on luontoystävällistä, pienentää energialaskuja, lisää asumismukavuutta ja luo tunnelmaa. Myös vanhan avotakan muuttaminen lämpöä varaavaksi takaksi kannattaa. Mutta ennen kuin takkaa lähdetään rakentamaan, monia asioita pitää ottaa huomioon.

Olemme tehneet takkoja vuodesta 1995 lähtien Uudellamaalla ja sen lähistöllä. Olemme asentaneet noin 100-150 takkaa ja hormia vuodessa. Yrittäjät Kohonen ja Kettunen ovat muuranneet takkoja jo 80-luvulla ja omaavat muuraritaustat.

Takkamestarit on rakentanut takkoja asuttuihin taloihin noin 30-50 takan vuosivauhdilla. Määrät eivät ole vuosien saatossa paljonkaan muuttuneet, mutta takkojen laatu on.

– Selkeä ero on siinä, että mitä tehdään. Isoja varaavia tiilitakkoja ja kaakeliuuneja tehtiin paljon vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, mutta niitä ei nykyään muurata juuri lainkaan kehäkolmosen sisäpuolella. Maakunnissa niitä vielä tehdään, mutta ei paljonkaan pääkaupunkiseudulla.

Tulisija omaan kotiin

Takkoja tehdään niin omakotitaloihin kuin rivitaloihinkin.

– Usein tulee vastaan myös taloja, joihin ei voida takkoja tehdä. Ne ovat tyypillisesti kerrostaloja. Lupamenettely on usein hankala kerrostaloissa, koska siinä vaaditaan taloyhtiön lupa ja viranomaislupa. Takan rakentaminen vaatisi myös usein julkisivun muutoksen, Kohonen sanoo.

Luvat kuntoon

Tulisijan hankkiminen vaatii usein erityisen luvan. Luvat vaihtelevat paikkakunnasta toiseen ja ne tunnetaan eri nimillä, joten järkevintä on selvittää asia oman kunnan rakennusvalvonnasta.

– Paloturvallisuus tulee aina selvittää kattavasti. Samoin hormien käyttökelpoisuus tulee selvittää, oli kyseessä sitten kokonaan uusi hormi tai jos takka liitetään olemassa olevaan vanhaan hormiin.

Takan perustukset huomioitava

Takan rakentaminen vaatii painumattoman perustuksen. Jos rakennuksessa ei ole aikaisemmin ollut takkaa, niin perustuksia pitää usein vahvistaa. Suurimmat varaavat takat voivat painaa kolmekin tonnia. Sellaista painoa ei lattiat kannattele, jos ei perustuksia ole tehty kunnolla.

– Tyypillinen lattiarakenne on sellainen, että siinä on betonista valettu noin 6-8cm pintalaatta. Sen päälle voidaan tehdä kevytrakenteinen takka, jonka paino hormeineen on noin 350 kiloa. Lattia kantaa sen painomäärän hyvin, Kohonen toteaa.

Jos perustuksia joutuu uusimaan tai rakentamaan alusta saakka, niin projektista tulee hieman suurempi ja se vie enemmän aikaa. Varaavaa takkaa tehtäessä tarvitaan usein rakennesuunnitteljan suunnitelma perustusten tekemistä varten. Tämä suunnitelma tarvitaan myös rakennuslupaan.

-Kevyt  lattian vahvistaminen tapahtuu useimmiten siten, että puhkaistaan betoniseen pintalaattaan muutama nyrkin kokoinen reikä, poistetaan eriste välistä ja valetaan kantavasta betonista pintalaattaan asti ulottuvat kantavat pilarit, Kohonen kertoo.

Erilaisia hormeja

Takka vaatii hormin. Jos talossa ei ole takkaa aikaisemmin ollut, niin uusi hormi vaatii läpiviennin katolle. Hormi vaatii myös riittävät eristeet, jotta paloturvallisuus varmistetaan. Hormeissa on vaihtoehtoina  eri materiaaleja: on niin sanottuja harkkohormeja, joissa on sisällä keraaminen tuliputki, kivivillaeriste ja ulkokuori on leca harkkoa sekä perinteisiä tiilestä muurattuja hormeja.

Ylivoimaisesti eniten jälkiasennettavissa takoissa käytetään kevytrakenteisia teräksestä tehtyjä moduulihormeja. Ne ovat erittäin käteviä, sillä ne eivät paina paljon eivätkä vie paljon tilaa. Moduulihormit painavat noin 10-15 kiloa metriltä. Laadukkaat moduulisavuhormit ovat oikein asennettuna erittäin paloturvallisia. Olemme asentaneet näitä hormistoja kahdenkymmenen vuoden aikana jo yli 2000 kappaletta,  joten kokemusta löytyy.

Jos uusi takka rakennetaan vanhan tilalle, on hormin ja tulisijan yhteensopivuus aina tarkistettava. Usein vanha tiilihormi on jo rapaantunut ja vaatii korjausta. Vanha tiilihormi voidaan korjata putkittamalla tai liukuvalumenetelmällä. Myös näistä toimenpiteistä meillä on jo yli kahdenkymmen vuoden kokemus.

– Hormin ja tulisijan yhteensopivuus pitää aina tarkistaa. Niiden T-luokat pitää kohdata toisensa. Jos hormin T-luokka on T 600, niin takka ei saa tuottaa yli 600-asteisia palokaasuja hormiin. Tarkkana kannattaa olla etenkin puulämmitteisten saunankiukaiden kanssa, Kohonen selvittää. Huomioitavaa on myös, että tuotteet on oltava CE-merkattuja ja ne pitää olla EN standardien mukaan testattuja.

– Jos talossa on vanha hormi, johon takka liitetään niin silloin lupahakemuksen liitteeksi tarvitaan myös nuohoojan lausunto siitä, että hormi edelleen on kelvollinen  käytettäväksi.

Takan sijoittaminen

Takan sijoittelua kannattaa miettiä tarkoin. Makuasiat vaikuttavat siihen sijoitetaanko takka nurkkaan, keskelle suoraa seinää vai keskelle lattiaa. Yleisin takan paikka on kuitenkin talon olohuone.

Talon rakenne ja takan koko vaikuttavat siihen, mihin kohtaan taloa takka on järkevää sijoittaa. Oikealla sijoittamisella saadaan maksimoitua lämmityskyky, tulen näkyvyys  ja myös paloturvallisuus tulee huomioitua.

– Takka on järkevää sijoittaa siten, että se olisi mahdollisimman keskellä taloa ja että hormi on vesikatolla mahdollisimman lähellä harjaa tai katon korkeinta kohtaa. Hormin tielle ei saa myöskään osua kantavia rakenteita. Takkaostoksille kannattaakin tulla talon pohjapiirustus mukana, Kohonen sanoo.

Satoja malleja tarjolla

Jos suunnittelee takkaa vanhaan taloon, kannattaa hyvissä ajoin olla yhteydessä ammattilaisiin. Takkamestareiden Kohonen sanoo, että he käyvät mieluusti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tutustumassa taloon.

– Tutustutaan kohteeseen ja keskustellaan asiakkaan kanssa, millaisia toiveita takalle on. Sitten teemme tarjouksen takasta, hormeista ja asennuksesta. Kun tarjous on hyväksytty, pitää lupa-asiat saattaa kuntoon. Sen jälkeen päästään rakentamaan.

Takkoja löytyy satoja eri vaihtoehtoja, vain mielikuvitus on rajana takan muodoille.

– Meillä on tarjolla erilaisia sydänvaihtoehtoja, joihin voidaan tehdä erilaisia kuoriratkaisuja asiakkaan mieltymysten mukaan, Kohonen kertoo.

Mitä uusi tulisija maksaa?

Takka, hormi  ja niiden  asennus vanhaan taloon maksaa tuhansia euroja riippuen takan mallista, sen ominaisuuksista, hormin pituudesta  ja työn määrästä. Kustannus liikkuu yleensä  5000 – 11000 euron haarukassa. Työn osuuden saa verotuksessa kotitalousvähennyksiin. Tutkimusten mukaan takan ja hormin tekeminen vanhaan taloon nostaa talon arvoa 50% enemmän mitä takka ja hormi maksaa asennuksineen.

Kiertoilmatakka vai varaava takka

Asukkaalle tuottaa päänvaivaa se, että pitäisikö asuntoon rakentaa varaava takka vai kiertoilmatakka.

– Usein varaavaa takkaa pidetään ainoana oikeana takkana, koska muusta ei tiedetä. Varaavien takkojen markkinaosuus on maailmassa vain noin  1-2%. Varsinkin pääkaupunkiseudulla varaavia takkoja tehdään entistä vähemmän. Pääsääntöisesti teemme kiertoilmatakkoja sekä hybridimalleja, joissa yhdistyy kiertoilmatakan ja varaavan takan hyvät ominaisuudet.

Nykyaikaiset lämmitysratkaisut kuten maalämpö eivät välttämättä tarvitse perinteistä varaavaa takkaa rinnalleen vaan nopeasti lämpöä antava kiertoilmatakka riittää hyvin lisälämmönlähteeksi.

Tärkeä ominaisuus, jota ei aina mieti takkaa hankkiessa on myös se, että takka voidaan maalata uuteen sävyyn helposti, sitten kun ostetaan uusi sohva tai vaikka verhot. Muotiväritkin vaihtuvat yleensä 5 vuoden välein. Uudella maalisävyllä takasta tulee taas kuin uusi, Kohonen vinkkaa.

Erilaisten tulisijojen lämmön ja ajan vertailu
Arvio erilaisten lämmitysmuotojen lämmöntuotosta ajallisesti. Lähde: Rüegg

Tervetuloa ostoksille myymälään tai verkkokauppaan. Autamme mielellämme valitsemaan oikean tulisijan juuri sinun tarpeisiisi.

Laita tietosi vaikka yhteystietolomakkeen kautta, niin olemme yhteydessä.

Scroll to Top
Vieritä ylös